BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

12.6.2011

Raparperileivos

Nyt seuraa ihka ensimmäinen reseptillä varustettu blogikirjoitukseni! Aika hurjaa.. :)



Halusin tehdä jotain hieman erilaista raparperista, kuin sitä ainaista perusraparperipiirakkaa (mikä on kyllä todella hyvää!). Tämän näköiset leivokset ovat olleet mielessä jo jonkin aikaa, joten päätin kokeilla tehdä sellaisia raparperista. Seikkailin sitten hetken aikaa blogien ihmeellisessä maailmassa ja löysin Jauhot Suussa blogista hyvän näköisen ohjeen josta otin inspiraatiota. Tuosta ohjeesta ei kuitenkaan päässyt omiin leivoksiini muuta kuin pohja, ja sekin pienillä muutoksilla. Siispä kirjoitan tähän reseptin sellaisena kuin sen itse tein. Tein nämä säädettävään neliönmalliseen reunavuokaan, jonka pistin 25cm x 22cm kokoiseksi. Tämä resepti sopii myös hyvin pyöreään, halkaisijaltaan 24cm olevaan, vuokaan.

Pohja:
100 g valkoista suklaata
150 g voita (suolatonta)
1 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa oli enemmän sokeria, minusta ei tarvinnut)
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta (tätä ei ollut alkuperäisessä)

Raparperikiisseli:
n. 750 g raparperia
3 dl sokeria
½ dl maissitärkkelystä
½ dl vettä

Täyte:
raparperikiisseli
5 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
400 g maustettua vaniljarahkaa
sokeria maun mukaan (itse laitoin ½ dl lisää)

Valmistus kannattaa aloittaa raparperikiisselistä, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla. Kuori raparperit ja pilko ne kattilaan. Lisää sokeri ja keitä noin 5 minuuttia. Sekoita maissitärkkelys ja vesi, ja lisää seos raparperien joukkoon (kiisselin voi toki tehdä vaikka perunajauhoillakin, minulla tuli ensimmäiseksi maissitärkkelys vastaan..). Keitä kiisseliä noin minuutti, jonka jälkeen jäähdytä kiisseli kunnolla.

Valmista pohja. Sulata voi ja valkoinen suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Laita sokeri kulhoon ja kaada sula voi-valkosuklaaseos päälle. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää kananmunat yksitellen, kokoajan sekoittaen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää jauhot muuhun seokseen. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 175°C:ssa noin 25 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

Valmista mousse. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljarahka sekä kylmä kiisseli. Sulata puristetut liivatelehdet pariin ruokalusikalliseen vettä, jonka jälkeen sekoita liivatteet ohuena nauhana täytteeseen. Lisää sokeria, jos täyte sitä mielestäsi vaatii.

Kokoa kakku samaan vuokaan, jossa paistoit pohjan. Ensin pohja, jonka päälle kaada täyte. Ravista hiukan, jotta täyte levittyy kunnolla. Laita jääkaappiin jähmettymään yön yli (tai ainakin kolme-neljä tuntia). Seuraavana päivänä irrota kakku vuosta ja leikkaa leivoksiksi (toki sen voi jättää ihan normaaliksi kakuksikin). Koristele ja nauti. :)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti