BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

21.8.2011

Avomiehen synttärit

Miehekkeelläni oli myös synttärit tuossa reilu viikko sitten. Toiveena oli saada voileipäkakku ja marenkinen kakku ilman mitään sokerimassajuttuja. Päädyin sitten tekemään kinkku-metvurstivoileipäkakun ja vadelma-mansikkabritakakun. Kuvia näistä en ehtinyt ottaa ennen vieraitten tuloa, joten kuvissa vain puolikkaat kakut.. :)

Voileipäkakkuun minulla ei ole mitään tarkkaa ohjetta, teen ne aina vähän mututuntumalla. Mutta kirjoittelen tähän kuitenkin mitä aineksia laitoin ja joitain noin mittoja.



Kinkku-metvurstivoileipäkakku

24 palaa paahtoleipää, ilman reunoja
lihalientä kostutukseen

Metvurstitäyte:
n. 300 g metvurstia
n. 1,5 pkt tuorejuustoa (valkosipuli ja maustamaton)
n. 200 g kurkkusalaattia
250 g kurkkupikkelsiä

Kinkkutäyte:
n.400 g kinkkusuikaleita
1 punainen paprika
n. 1,5 pkt tuorejuustoa (pippuri ja maustamaton)

250 g hampurilaiskastiketta
150 (?) g kinkkupasteijaa

Päällinen:
3 dl kuohukermaa
2 pkt (yht. 400 g) tuorejuustoa
pippuria

Täytteen ainekset vain sekoitetaan keskenään, tarkistetaan maku ja lisätään tarvittaessa jotain ainesosaa tai maustetta.
Yhteen pohjaan laitoin aina kuusi viipaletta paahtoleipää. Kokosin kakun kelmulla vuorattuun suorakulmaiseen vuokaan. Kinkkutäytettä laitoin kahteen väliin ja metvurstitäytettä yhteen väliin. Metvurstitäytettä minulla jäi hieman yli, mutta se meni sitten hyvin aamulla leivän päällä. :)
Taita kelmut kakun päälle niin, että kakku peittyy kokonaan. Laita kevyt paino päälle (vaikka leikkuulauta ja lautanen) ja laita jääkaappiin maustumaan yön yli.
Vatkaa kerma ja lisää tuorejuusto joukkoon. Mausta seos pippurilla. Kuorruta kakku ja koristele mielesi mukaan.
Metrvurstitäytettä muuttaisin ehkä hieman seuraavalla kerralla. Nyt siitä tuli tosi suolainen, joten jättäisin ehkä kurkkusalaatin pois ja laittaisin tilalle pelkkää kurkkua tai jotain ruohosipulia vaikka.. Kostuttaisin myös ehkä mieluummin maidolla, lihaliemikin on aika suolaista. Kehittely siis jatkukoon vielä. :)


Britakakussa halusin kokeilla sen tekemistä vaihteeksi pyöreään muotoon. Piirsin siis kahdelle leivinpaperille yhteensä kolme halkaisijaltaan 20 cm:stä ympyrää. Näihin pistin taikinan ja marengin. Kun otin ne uunista ulos, oli ne kuitenkin levinnyt aika tavalla. Joten sitten vain leikkasin niistä pyöreät muodot uudelleen. Mutta ihan hyvän näköiset niistä reunoista tuli sittenkin, vaikka ovatkin leikatut.. Minä en muuten ikinä laita Britakakkuun mantelilastuja, vaikka ne siihen marengin päälle oikeaoppisesti kuuluisikin. Pienenä en vain pitänyt manteleista, niin jätin ne silloin aina pois, eikä niitä ole sitten enään osannut siihen lisätä.

Britakakku
Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
2 valkuaista
1,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(mantelilastuja)

Täyte:
5 dl vispikermaa
200 g maitorahkaa
sokeria
vadelmia
mansikoita
valkosuklaata

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Sekoita jouhot keskenään ja lisää jauhoseosta taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi piirrettyihin ympyröihin. Tämä määrä taikinaa riittää myös yhdelle koko pellilliselle.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen sokerit joukkoon. Levitä marenkiseos ohueksi kerrokseksi taikinan päälle. (Ripottele mantelilastut marengin päälle.) Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää rahka. Mausta makusi mukaan sokerilla. Kun pohjat ovat jäähtyneet, kokoa kakku. Pohjat ovat aika hauraita, joten ylimääräinen käsipari auttaa saamaan pohjat ehjänä tarjoilualustalle. Laitoin ensimmäiseen väliin kermaa ja vadelmia, toiseen väliin kermaa ja mansikoita ja lopuksi päälle kermaa, vadelmia, mansikoita ja valkosuklaata.


Melkein unohtui laittaa kuva meidän uudesta perheenjäsenestä. <3 Nimen kanssa ei tahdottu ensin päästä avomiehen kanssa yhteisymmärrykseen, lopulta päädyimme kuitenkin nimeen Kossu. :)
Hän pääsi heti leivonnan makuun. :) 

1 kommenttia:

tärpätti kirjoitti...

oi oi mitä herkkuja oot tehny

Lähetä kommentti