BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

31.7.2011

Iltapalapiirakka

Tämä ohje on mummoltani peräisin, mistä lie hän onkaan sen sitten saanut. Tämän pohjan ohjeella teen aina kaikki suolaiset piirakkani. Ohjeesta riittää pellilliseen, puolittamalla ohjeen tämä riittää halkaisijaltaan 24 cm:een pyöreään piirakkavuokaan.



Minä pistän näihin suolaisiin piirakoihini yleensä sitä, mitä kaapista löytyy. Harvemmin ostan aineksia tähän siis erikseen, ellen ole joihinkin juhliin tekemässä ja suunnittelen makumaailman etukäteen. Näihin saa hyvin laitettu kaikki vanhentumassa olevat tuotteet..

Pohja:
6 dl jauhoja (yleensä olen käyttänyt pelkästään vehnäjauhoja, nyt laitoin puolet sämpyläjauhoja)
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhoja
150 g voita
200 g kermaviiliä

Sekoita jauhojen joukkoon suola ja leivinjauho. Nypi huoneenlämpöinen voi joukkoon. Lopuksi sekoita kermaviili nopeasti sekaan, välttäen turhaa vaivaamista. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, jonka jälkeen sitä on helpompi työstää. Voit pistää sen hetikin pellille tai vuokaan, maun en ole siitä huomannut muuttuvan.

Tähän piirakkaan laitoin täytteeksi:
n. 300 g jauhelihaa
jauhelihaan mausteeksi mustapippuria, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta, suolaa
n. 300 g palvilihaa
1 sipuli
250 g tuoreita herkkusieniä
2 paprikaa
200 grammaa juustoraastetta
6 dl maitoa
5 kananmunaa

Jauheliha paistetaan kypsäksi ja maustetaan. Pilkotaan muut ainekset. Laitetaan ainekset kaulitun pohjan päälle (paitsi maito ja munat) reseptin mukaisessa järjestyksessä. Vatkataan munien rakenne rikki ja lisätään maito joukkoon. Kaadetaan pellille muiden ainesten päälle. Laitetaan uuniin 225 asteeseen noin 30-40 minuutiksi. Uunista riippuen aikaa voi mennä enemmänkin (edellisessä kämpässäni uuni oli hieman huono ja tämä oli uunissa aina yli tunnin!), mutta piirakka on valmis kun muna-maito on hyytynyt ja pinta on ruskistunut hieman. Toki jos käyttää vetisempiä aineksia täytteessä, kannattaa laittaa muna tai pari enemmän, jotta se hyytyy kunnolla.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti