BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

19.8.2011

Kakkupohjat

Minulla on kaksi ohjetta joilla teen aina tavalliset kakkupohjani, sokerikakkupohja ja kääretorttupohja. Kirjoitan ne tännekin ylös, jos niistä olisi vaikka hyötyä myös joillekkin muille.


Tämän kääretorttupohjan ohjeen olen joskus ottanut jostain lehdestä, enään en muista mistä. Tämä on mielestäni ollut parhaimman makuinen pohja mitä olen tähän mennessä kokeillut.

Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
(2-3 rkl kaakaojauhetta)

Vatkaa kananmunat ja sokeri valkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon samalla varovasti sekoittaen. Kaada leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista uunissa ollut leivinpaperi pohjasta.
Jauhoina olen käyttänyt pelkkiä vehnäjauhoja, pelkkiä perunajauhoja tai niiden sekoitusta.


Sokerikakkupohjan ohjeena käytän Ulla Svenskin kirjasta ottamaani ohjetta. Vaikka tällä ohjeella tehtäessä onkin hieman enemmän tekemistä, olen tällä kuitenkin aina saanut takuuvarmasti onnistuneen pohjan. Muiden ohjeiden kanssa joskus tuntui, että onnistuminen oli täysin arpapeliä. Tuskin tulen siis vaihtamaan tätä ohjetta mihinkään muuhun.

Eli tässä ohjeessa punnitaan rikotut kananmunat ja kerrotaan niiden paino 0,7:llä. Tästä saadaan tarvittavat sokerin ja jauhojen painot. Eli jos munat painaisivat 300 g, kakkuun tulisi 300 x 0,7 = 210 g sokeria sekä 210 g jauhoja. Jauhoina käytän noin 70% vehnäjauhoja ja 30% perunajauhoja. Jos haluaa kaakaoisen kakkupohjan, korvaa osan jauhojen  määrästä kaakaojauheella. Leivinjauhetta en käytä paljoakaan, vain noin 0,5-1 tl. Taikina kohoaa hyvin ilman leivinjauhettakin, kun vaan vatkaa munat ja sokerin hyvin.

Ohje:
Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun se pysyy valumatta sormen päässä. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöi ne vaahtoon samalla varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun (en käytä korppujauhoja juuri koskaan) vuokaan. Taikinan tulisi täyttää korkeintaan kaksi kolmasosaa vuoan tilavuudesta. Näin taikinalla on varaa kohota. Paista kakkupohjaa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
Paistan pohjan aina päivää ennen täyttämistä. Tällöin pohja on hieman tiivistynyt, eikä siten murene kun sitä leikkaa.


Pidin ennen myös vaikeana miettiä kuinka monen munan pohja pitäisi tehdä minkäkin kokoiseen vuokaan ja kuinka monelle henkilölle tästä sitten riittäisi. Onneksi Unelmakakut kirjassa oli myös hyvä taulukko tähänkin, jonka ajattelin jakaa myös teidän kanssa.

Vuoan halkaisija            Kananmunia        Henkilömäärä
     16 cm                          3                  9 henkilöä
     18 cm                          4                 12 henkilöä
     20 cm                          5                 15 henkilöä
     22 cm                          6                 18 henkilöä
     24 cm                          7                 21 henkilöä
     26 cm                          8                 24 henkilöä

Tätä taulukkoa pystyisi jatkamaan loputtomiin samalla kaavalla, mutta tuli varmaan tästä jo jokaiselle selväksi millä logiikalla mikäkin osuus nousee..

0 kommenttia:

Lähetä kommentti